No dobra, a co w przypadku kiedy w ciągu dnia wrzucam np. 20g oleju lnianego (10g O3) to też brać O3 w tabsach? Gdzies czytałem że O3 z pożywienia słabo konwertuje do EPA i DHA
ty chyba nie rozumie ,nie ty porpostu nie wiesz co piszesz o-3 jako ilosc kcal nie liczy sie samo epa i dha bo o to chodzi czlwoieku zeby epa i dha nie weszly w szlak metabolizmu tluszczu , i do cholery jak jeszcz bialko to tez liczysz tylko kcal z BCAA zastanow sie co piszesz
Kupiłem sobie kilka preparatów, w tym 2 na odchudzanie (Accel, Dieters Advantage) ale ze względu na skład chyba się przydadzą do nauki. Nic więcej tutaj niestety nie ma :-/ Może mi ktoś doradzić w jakich dawkach to brać i kiedy ? Accel ------- Niacin (as Nicotinamide) 15Mg Chromium 100ug L-Phenylalanine 4.2mg L-Tyrosine 4.2mg L-Carnitine Tartrate [...]
Jako ciekawostka warunki do "optymalnej konwersji" na niżej podanym poziomie 5% ala do dha! Comparing General conversion of ALA Since the human conversion of ALA to EPA and DHA is somewhat slow, only about 15% of ALA converts to EPA and 5% DHA (/Cunnane 1995, Nutrition Advisory Panel, 1995/). Therefore, it poses the question: To what [...]
[...] zalecenia ilościowe, dla "przeciętnego europejczyka" wynoszą one (wg "Promoting Heart Health a European Consensus"): ok 2g o3 na dobę (w tym ok 200mg epa i dha), przy założeniu iż ilośc o6 bedzie sie miescic w przedziale 4 - 6% kaloryczności jadłospisu, a NKT nie więcej niż 10%. Osobiście uważam iż warto przede wszystkim [...]
[...] noise. Normally, animals flinch. However, when they hear a softer tone in advance, they flinch much less. It appears that normal nervous systems use that gentle warning to prepare instinctively for future stimuli, an adaptive process called sensorimotor gating. Only the mice raised on DHA and EPA, but not their precursor of LNA, showed normal, [...]
Konwersja ALA do EPA i DHA oscyluje w granicach 2 - 6%, większość z przyjetej dawki ALA służy jako źrodło Acetylo-CoA do syntezy kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych, a częśc (ok 20 - 30%), ulega beta-oksydacji. Wiele jednak zalezy od spożycia tłuszczu ogółem i spozycia kwasów tłuszczowych o6. Tutaj jedno ze źrodeł: [...]
[...] Omega-3 są: ALA czyli kwas alfa-linolenowy -"protoplasta" rodziny - zawarty w siemieniu lnianym, oleju lnianym, orzechach włoskich i brazylijskich,oleju rzepakowym, sojowym i zielonych warzywach liściastych. EPA czyli kwas eikozapentaenowy, DHA czyli kwas dekozaheksaenowy. Dwa ostatnie powszechnie występują w tłustych rybach [...]
Micz? Czemu konwersja? Ryby, owocem morza i algi, wszędzie tak samo EPA i DHA są w wolnej postaci. Np. skład supla który ja kupuję: 500mg | Omega-3 275mg DHA:EPA 200mg z mikroalg Schizochytrium, glicerol, skrobia kukurydziana, karagen, oleje roślinne (słonecznikowy, kukurydziany), węglan sodu. Zmieniony przez - comeback w dniu 2016-12-14 21:28:20
Za Tadeusz Sowiński. Zbyt duże ilości o3 zwiększają podatność ldl na utlenianie. A proporcje o3:o6 mają sens jeśli mowa o roślinnych o3, że względu na ograniczoną konwersję ala do EPA i DHA. Tadek ogólnie zaleca 1g EPA i DHA ed
A propos Eskimosow- choruja poniewaz srodowisko serwuje i im i nam za duza ilosc omega 6. Masti prosze poczytaj ile zajmuje naszemu organizmowi odbudowanie EPA i DHA. Jestem bardzo ciekawa opinii naszego eksperta Faftaqa. Polecam ciekawa strone http://www.omegasixthedevilsfat.com/. Pozdrawiam
Nie spotkałem się z publikacjami które potwierdzałyby, że pożywanie drastycznie dużych dawek o3 (np powyżej 20g/d) jest bezpieczne dla zdrowia. Co prawda jest możliwość, że takie publikacje istnieją, a ja ich się nie doszukałem, ale jeśli nie istnieją - oznacza to, iż osoby które stosują takie dawki lub zalecają je innym - dokonują pewnego rodzaju [...]
moim zdaniem natomiast warto obliczyć sobie podaż o3 i o6 w diecie i dbać by przedział relacji wynosił 1:1 - 1:5. Uwzględniłbym jednak i długołańcuchowe o3 i kwas alfa-linolenowy. Można złożyć oczywiście, iż wyjściowa dawka EPA i DHA to np w/w 2g lub więcej. Jesli chodzi o obserwacje - w wypadku o3 trudno jest dobierać dawkę względem efektywności, [...]
[...] ways-through irritations caused by free radicals or viruses, or because they are structurally weak-and when this happens, the body's natural healing substance steps in to repair the damage. That substance is cholesterol. Cholesterol is a high-molecular-weight alcohol that is manufactured in the liver and in most human cells. Like saturated [...]
[...] beef. Slowly cook the beef till done and drain and collect all the fat. Grassfed beef is very high in omega-3 fats and will be relatively thin compared to traditionally prepared ground beef. It will also be a liquid at room temperature as it has very few saturated fats which are mostly solid at room temperature. However, most of us live in [...]
Omegi omegami (przereklamowane chyba). EPA i DHA to są cuda zaklęte w kwasy tłuszczowe. - EPA i DHA to właśnie "omegi" czyli kwasy omega 3. Trany często mają tę wadę, że dostarczają zrównowazonej dawki wit D i witaminy A. Tej pierwszej w diecie brakuje niemal zawsze, ale tej drugiej - nie koniecznie, a nadmiar jest szkodliwy. Dlatego też z tranó [...]
Dodam coś od siebie "Roślinne kwasy tłuszczowe są bardziej uniwersalne niż rybie. Roślinne kwasy omega-3 (ALA) i omega-6 (LA) są przez organizm wykorzystywane wielokierunkowo-jako budulec błon komórkowych, do syntezy innych kwasów z rodziny omega-3 i omega-6 oraz do produkcji hormonów tkankowych. Dostarczone wraz z pożywieniem roślinne kwasy [...]
No tak, niezmielone siemie w często wychodzi drugą stronę w niezmienionej postaci. Albo trzeba dobrze gryźć albo zmielić. Wpływa dobrze na zdrowie układu pokarmowego, gdyż siemie w kontakcie z wodą produkuje specyficzny śluz, który pokrywa nabłonek żołądka i jelit, w ten sposób tworząc barierę dla patogenów oraz substancji potencjalnie [...]